Jennies Mat och Bak

Jennies Mat och Bak

Om Bloggen

Välkommen till min nya blogg!

Jag kommer forstätta skriva om allt som har med min matlagning och bakning att göra.

Läs och hoppas det kan ge inspiration!

Chokladsnittar med solrosfrön, chia och grahamsmjöl

Små kakorSkapad av Jennie 27 mar, 2018 11:55:27

Småkakor kan man aldrig baka för mycket om, så gott och så enkelt att bara ta fram!

Här kommer ett litet annorlunda recept på chokladsnittar, liiite nyttigare :)

Chokladsnittar med solrosfrön, chia och grahamsmjöl

100g smör
1 ¼ dl strösocker
2 dl grahamsmjöl
0,5 dl krossade solrosfrön
2 msk kakao
2 msk chiafrön
0,5 tsk bakpulver
1tsk vaniljsocker
1msk vatten

1ägg till pensling
pumpafrön att strö över

Gör så här:

Sätt på ugnen på 200grader

Arbeta ihop alla ingredienser till en deg. Låt vila 5min

Dela degen i 3 lika stora delar och rulla varje deg till en rulle och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem något, pensla med uppvispat ägg och strö över pumpafröna

Grädda mitt i ugnen cirka 15. Skär i sneda kakor direkt när du tagit ut dem ur ugnen och låt svalna



  • Kommentarer(0)//blogg.jenniesmatochbak.se/#post139

Lammracks

LammSkapad av Jennie 12 dec, 2017 19:16:59
2018 står snart runt hörnet och kanske har du redan börjat tänka på nyårsmiddagen?
Här kommer ett recept på goda lammracks som passar bra till nyårsmiddagen!

Hoppas det smakar!


Börjar med att putsa till benen på lammracksen.
Blanda sedan till marinaden och låt lammracks ligga i marinaden i en plastpåse 1-
timmar. Sätt på ugnen på 150grader. Bryn lammet på hög värme i stekpanna och lägg över i ugnsform.
Tillaga lammet i ca 25-30grader. Använd gärna stektermometer för rätt grad på lammet
När det kommit upp i rätt temperatur ta ut lammet och låt det vila i 10min innan du skär upp det. Servera gärna med rotgrönsaker och rödvinsås

Marinaden
2 msk olivolja
1msk finhackad färsk rosmarin
1tsk timjan
1msk flytande honung
1tsk salt
1msk grantäpplebalsamiko

Innertemperatur
58grader rare
62-65 medium rare
70 well done




  • Kommentarer(0)//blogg.jenniesmatochbak.se/#post138

Laxpaté med citron

Fisk och skaldjurSkapad av Jennie 12 dec, 2017 18:53:42

Julen är snart här och med det allting som har med julstök att göra, inte minst i köket. Här kommer ett av mina favorit recept på laxpaté som passat perfekt till julbordet.

Hoppas det smakar!

Ingredienser

1 kg färsk laxfilé
3 st ägg
1 tsk salt
1 st saften ur citron
1 dl hackad dill
3 dl vispgrädde
smör till formen

Börja med att smörja en brödform 1,5 liter, med smör och lägg i ett tillklippt bakplåtspapper i botten.

Skär 300gram av laxen i tunna skivor och lägg åt sidan. Skär resten av laxen i små bitar och lägg i en bunke eller matberedare

Knäck ett av äggen åt gången och mixa ihop i stavmixer eller matberedare. Tillsätt salt, citronsaft, dill och grädde lite åt gången.

Bred ut 1/3 av färsen i formen och täck med häften av laxskivorna. Ha på ytterligare 1/3 av färsen och täck med resten av laxskivorna. Bred ut resten av färsen. Täck formen med aluminiumfolie och låt stå i kylskåp 30min

Grädda i nedre delen av ugnen under folien på 150grader i 1 timme. Låt svala helt och låt stå under natten i kylskåp.



  • Kommentarer(2)//blogg.jenniesmatochbak.se/#post137

Passionfruktstryffel

GodisSkapad av Jennie 07 dec, 2017 21:15:18
Underbar god tryffel att ha till julgodiset! Enkel och rätt att göra och smälter gott i munnen.

Hoppas det smakar


Ingredienser
20 st
200 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
1 msk smör
2 st passionsfrukter
kakao att rulla i

Så här gör du
Bryt eller hacka chokladen i mindre bitar. Kröp ur fruktköttet från passionsfrukter och lägg i en skål

Koka ihop choklad och grädde tills att chokladen har smält

Ta av från plattan och häll i passionsfruktköttet och rör ihop. Tillsätt smöret och rör tills att det har smält helt

Låt tryffeln svalna någon timme och rulla sedan till bollar

Rulla bollarna i kakao



  • Kommentarer(0)//blogg.jenniesmatochbak.se/#post136

Lingontryffel

GodisSkapad av Jennie 06 dec, 2017 11:55:21
En himmelsgod tryffel! Jag rullade tryffeln i lingonpulver som ger en extra god smak! Om du tycker att lingonpulvret är för surt så tillsätt lite florsocker
Hoppas det smakar


225 g ljus choklad
0,5 dl visgrädde
1 dl frysta lingon
lingonpulver att rulla i
ev florsocker

Tina och mosa lingonen. Värm grädde i en kastrull och lägg ner chokladen. Rör om till den är helt smält och tillsätt då mosade lingon

Låt stå i kylskåp 1-2timmar tills att det stelnat och forma till kulor och rulla i lingonpulver



  • Kommentarer(0)//blogg.jenniesmatochbak.se/#post135

Spöktoppar

BakverkSkapad av Jennie 31 okt, 2017 17:29:08
Snart dags för Halloween och kanske något gott till fikat? Vad passar då bättre än lite spöktoppar :) Goda och enkla kokostoppar som förvandlas till spöken.

Ingredienser

25 st

Kokstoppar
50 g smör
2 st ägg
1,5 dl socker
200 g riven kokos
150 g vit choklad
10 g mörkchoklad

Så här gör du

Sätt på ugnen på 175grader

Smält smör och låt det svalna lite

Vispa ägg och socker pösigt och tillsätt sedan kokos och det smälta smöret.

Låt smeten svälla en stund. Klicka sedan ut smeten på plåt med bakplåtspapper eller smord plåt

Grädda mitt i ugnen i ca 12minuter

När topparna har svalnat helt smält den vita chokladen över vattenbad eller i micron.

Pensla sedan den smälta chokladen rund om kokostopparna så att den täcks helt

Låt den vita chokladen stelna helt och smält sedan den mörka chokladen och "pricka" dit ögon på spöket.



  • Kommentarer(0)//blogg.jenniesmatochbak.se/#post134

Mjölkfri räk-&laxcheesecake

Fisk och skaldjurSkapad av Jennie 25 aug, 2017 12:09:28
Min man fyllde år och beställde en räk-&lax cheesecake men då jag inte får äta mjölkprodukter så fick jag istället testa med mjölkfritt och det blev ett väldigt gott och bra resultat av det.

Istället för vanlig creme fraiche använde jag mig av Otalys Imat fraiche och osten bytte jag ut mot Påmackan från Otalys

Ingredienser:
250 g kavring
100 g mjölkfritt margarin

5 st gelatinblad
1 st rödlök
1 burk stenbitsom
500 g räkor
300 g gravad lax
2 msk citronsaft
200 ml Imat fraiche
300 g Påmackan
1 msk dill
salt och peppar

Gör så här:

Börja med att mixa brödet i mixer eller med stavmixer och smält sen smöret i en kastrull och blanda i brödsmulorna. Rör ihop tills det blir degigt och häll i en form med avtagbara kanter

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i cirka 5 minuter. Under tiden rör ihop creme fraich och osten i en bunke.

Finhacka löken. Skala och hacka räkorna samt skär hälften av den gravad laxen i mindre bitar. Lägg resten åt sidan för att rulla ihop och dekorera tårtan med.

Rör ner laxen och räkorna i smeten och blanda ner dill, citron och romen. Smaka av med salt & peppar.

Krama ur gelatinbladen och smält på svag svag värme. Blanda ner och rör om i smeten tills de är väl blandat. Häll smeten över kavringsbotten och låt stå kallt minst 5timmar men helst under natten



  • Kommentarer(0)//blogg.jenniesmatochbak.se/#post133

Mjölkfria chokladsnittar

Små kakorSkapad av Jennie 25 aug, 2017 12:05:15
Lite småkakor är aldrig fel att ha hemma. Perfekt att ha i frysen när man får oväntat besök eller när suget sätter in.

Ingredienser:
200 g mjölkfritt margarin
5 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 st ägg till pensling
pärlsocker
2,5 dl strösocker

Gör så här:
Sätt på ugnen på 200grader. Rör ihop socker och smör

Blanda ner resten av ingredienserna i degen och rulla sedan ut i längder på plåten

Platta ut längderna och pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker

Grädda i mitten av ugnen 10-12minuter och skär sedan sneda bitar direkt när du tar ut plåten. Låt svalna på plåten.



  • Kommentarer(0)//blogg.jenniesmatochbak.se/#post132

Mjölkfria russinscones

BrödSkapad av Jennie 25 aug, 2017 12:02:50

Mjölkfria russinsconesIngredienser:
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
50 g mjölkfritt margarin
1,5 dl havremjölk
1 dl russin

Gör så här:
Blanda vetemjöl, salt och bakpulver.

Fördela ner margarinet i mjölet och tillsätt havremjölken. Rör ihop till en deg. Tillsätt sedan russin och rör försiktigt ner.

Lägg upp på plåt på ett bakplåtspapper och grädda i ugnen på 225grader i 15min.



  • Kommentarer(0)//blogg.jenniesmatochbak.se/#post131

Mjölkfria blåbärscones

BrödSkapad av Jennie 25 aug, 2017 12:01:11

Då kommer första receptet på mjölkfritt och denna gång är det goda scones, perfekt nu till hösten :)

Ingredienser:
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
50 g mjölkfritt margarin
1,5 dl havremjölk
1 dl blåbär

Gör så här:
Blanda vetemjöl, salt och bakpulver.

Fördela ner margarinet i mjölet och tillsätt havremjölken. Rör ihop till en deg. Tillsätt sedan blåbären och rör försiktigt ner.

Lägg upp på plåt på ett bakplåtspapper och grädda i ugnen på 225grader i 15min.



  • Kommentarer(0)//blogg.jenniesmatochbak.se/#post130
Nästa »