Jennies Mat och Bak

Jennies Mat och Bak

Om Bloggen

Välkommen till min nya blogg!

Jag kommer forstätta skriva om allt som har med min matlagning och bakning att göra.

Läs och hoppas det kan ge inspiration!

Laxpaté med citron

Fisk och skaldjurSkapad av Jennie 12 dec, 2017 18:53:42

Julen är snart här och med det allting som har med julstök att göra, inte minst i köket. Här kommer ett av mina favorit recept på laxpaté som passat perfekt till julbordet.

Hoppas det smakar!

Ingredienser

1 kg färsk laxfilé
3 st ägg
1 tsk salt
1 st saften ur citron
1 dl hackad dill
3 dl vispgrädde
smör till formen

Börja med att smörja en brödform 1,5 liter, med smör och lägg i ett tillklippt bakplåtspapper i botten.

Skär 300gram av laxen i tunna skivor och lägg åt sidan. Skär resten av laxen i små bitar och lägg i en bunke eller matberedare

Knäck ett av äggen åt gången och mixa ihop i stavmixer eller matberedare. Tillsätt salt, citronsaft, dill och grädde lite åt gången.

Bred ut 1/3 av färsen i formen och täck med häften av laxskivorna. Ha på ytterligare 1/3 av färsen och täck med resten av laxskivorna. Bred ut resten av färsen. Täck formen med aluminiumfolie och låt stå i kylskåp 30min

Grädda i nedre delen av ugnen under folien på 150grader i 1 timme. Låt svala helt och låt stå under natten i kylskåp.



  • Kommentarer(2)//blogg.jenniesmatochbak.se/#post137

Mjölkfri räk-&laxcheesecake

Fisk och skaldjurSkapad av Jennie 25 aug, 2017 12:09:28
Min man fyllde år och beställde en räk-&lax cheesecake men då jag inte får äta mjölkprodukter så fick jag istället testa med mjölkfritt och det blev ett väldigt gott och bra resultat av det.

Istället för vanlig creme fraiche använde jag mig av Otalys Imat fraiche och osten bytte jag ut mot Påmackan från Otalys

Ingredienser:
250 g kavring
100 g mjölkfritt margarin

5 st gelatinblad
1 st rödlök
1 burk stenbitsom
500 g räkor
300 g gravad lax
2 msk citronsaft
200 ml Imat fraiche
300 g Påmackan
1 msk dill
salt och peppar

Gör så här:

Börja med att mixa brödet i mixer eller med stavmixer och smält sen smöret i en kastrull och blanda i brödsmulorna. Rör ihop tills det blir degigt och häll i en form med avtagbara kanter

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i cirka 5 minuter. Under tiden rör ihop creme fraich och osten i en bunke.

Finhacka löken. Skala och hacka räkorna samt skär hälften av den gravad laxen i mindre bitar. Lägg resten åt sidan för att rulla ihop och dekorera tårtan med.

Rör ner laxen och räkorna i smeten och blanda ner dill, citron och romen. Smaka av med salt & peppar.

Krama ur gelatinbladen och smält på svag svag värme. Blanda ner och rör om i smeten tills de är väl blandat. Häll smeten över kavringsbotten och låt stå kallt minst 5timmar men helst under natten



  • Kommentarer(0)//blogg.jenniesmatochbak.se/#post133

Krabbiffar

Fisk och skaldjurSkapad av Jennie 24 jan, 2017 21:36:34

Ingredienser:
250 g Krabbkött
1 st Ägg
0,5 dl Panko
0,5 tsk Peppar
1 tsk salt

Gör så här:

Töm krabbköttsburkarna i en bunke och tillsätt övriga ingredienser. Blanda väl

Forma till biffar och låt stå svalt i 15min

Stek på hög värme tills att de fått fin färg.



  • Kommentarer(0)//blogg.jenniesmatochbak.se/#post108

Pilgrimsmusslor med örtvinägrett

Fisk och skaldjurSkapad av Jennie 24 jan, 2017 21:07:53

Passar både till förrätt och huvudrätt!
Ingredienser:
8 st Pilgrimsmusslor
2 msk Olivolja
1 msk Balsamvinäger
1 tsk Persilja
1 tsk Basilka
1 tsk Timjan
1 tsk Salt

Gör så här:

Blanda olivolja, balsamvinäger, örter och salt i en skål. Smaka av med salt

Skölj pilgrimsmusslorna och ta bort muskeln. Lägg på husshållspapper

Heta upp olja och smör i en panna och stek på vardera sida i 30-40sekunder

Severa pilgrimsmusslorna med örtvinägretten



  • Kommentarer(0)//blogg.jenniesmatochbak.se/#post104

Äppelmumtkokta musslos

Fisk och skaldjurSkapad av Jennie 26 maj, 2016 21:40:05
Jag älskar skaldjur och denna gång blev den variant på vinkokta musslor då vitvinet var slut. Däremot hade jag en flaska äppelmust och då fick det bli det istället och det blev ett väldigt gott resultat.

Smaklig måltid!

Ingredienser

4 portioner

  • 1 st musselnät
  • 3 dl äppelmust
  • 2 st schalottenlökar
  • 2 st äpplen
  • salt
Så här gör du
  1. Börja med att sköja musslorna och sortera bort trasiga. Om några är öppnade knacka försktigt mot skalet, sluter sig musslan är den ok att använda, annars kasta
  2. Hacka lök och fänkål och stek i matfett utan att det tar färg. Skala och skär äpplet i mindre bitar
  3. Slå på äpplemust, salt äpple och låt koka upp.
  4. Lägg i musslorna och låta koka/ånga 3-5miunter tills att musslorna öppnat sig. Lägg upp i skålar. Smaklig måltid




  • Kommentarer(0)//blogg.jenniesmatochbak.se/#post83

Torskrygg med stuvad grönkål

Fisk och skaldjurSkapad av Jennie 04 feb, 2016 12:11:54

En god torsk är alltid gott och denna gång blev det en stuvad grönkål till
Smaklig måltid!
4portioner

Ingredienser

4 st torskryggfiléer
250 g fryst hackad grönkål
4 msk mjölk
2 tsk vetemjöl
salt
peppar
olivolja
1 pkt bacon

Sätt på lugnen på 125 grader. Gnid in torskfiléerna med olivolja och lägg i ugnfast form. Tillaga i nedre delen av ugnen i 25min.

Skär bacon i mindre bitar och stek tills att de är frasiga. Lägg på husshållspapper tills resten är klar.

Värm grönkålen i en kastrull. När det har tinat strö över vetemjöl och slå på mjölk. Smaka av med salt och peppar.





  • Kommentarer(0)//blogg.jenniesmatochbak.se/#post72

Kolja med grönkål och fetaost

Fisk och skaldjurSkapad av Jennie 12 jan, 2016 20:37:41
Första huvudrätten blev en fiskrätt och då valde jag kolja. En god och smakrik vitfisk. Den hade jag rullat med en fyllning av grönkål och fetaost. Jag serverade den på en bädd av grönkålschips

4 portioner
Ingredienser

300 g koljafilé
2 msk solrosfrökärnor
100 g fetaost
2 msk creme freich
50 g grönkål
salt
peppar

Skölj och hacka i mindre bitar. Blanda solrosfrön, mosad fetaost, grönkål och crème fraiche. Smaka av med salt.

Bred ut blandningen på kolja filén och rulla sedan ihop.
Tillaga i ugnen på 125 grader i ca 15min


Grönkålchips
100g grönkål
flingsalt
3msk olivolja

Skölj och dra isär grönkålen och lägg i en bunke. Blanda över olivolja och flinsalt. Blanda runt så att det är ordentligt blandat. Låt de vara 5-8minuter i ugnen på 200grader. Passa så att det inte blir brända





  • Kommentarer(0)//blogg.jenniesmatochbak.se/#post67

Västerbottenost gratinerade hummer

Fisk och skaldjurSkapad av Jennie 12 jan, 2016 20:30:48
Rätt nummer två på nyråsmiddagen blev Västerbottenost gratinerade hummer.

2 portioner

Ingredienser
1 st hummer
1 msk persilja
1 st liten chilifrukt
50 g västerbottenost
1 tsk ströbröd
2 msk vispgrädde
salt

Dela hummern försiktig i mitten och kröp ur köttet och lägg åt sidan.

Fin hacka persilja och chili . Blanda persilja, chili, ströbröd ihop med hummerköttet och tillstt grädde. Smaka av med salt.

Lägg tillbaka blandningen i skalet och strö på osten. Tillaga i 5-7 minuter i ugnen tills att osten har fått färg.



  • Kommentarer(0)//blogg.jenniesmatochbak.se/#post66

Cognacsflamberade pilgrimsmusslor

Fisk och skaldjurSkapad av Jennie 12 jan, 2016 20:27:24
Lite långt efter nyår kommer recepten på det som bjöds på nyårsafton. Men det går precis lika bra att äta till vilken festmåltid som helst, eller varför inte för att lyxa till vardagen lite extra.

Det blev en 5-rättersmiddag och den första rätten var Cognacsflamberade pilgrimsmusslor.

2portioner

Ingredienser

6 st pilgrimsmusslor
2 msk cognac
0,5 dl vispgrädde

Börja med att skölja och ta bort muskeln på musslorna. Låt torka av på hushållspapper.

Stek 40sek på vardera sida i en stekpannan med smör. Strö över lite salt.

Ta av pannan från stekpannan och slå på cognac. OBS!! Innan ni tänder på se till så att det är öppen yta uppåt. Tänd försiktigt på cognac och låt steka tills att flammorna är bort.

Lägg musslorna åt sidan och slå på grädden i pannan. Låt koka ihop 3min. Servera ihop med musslorna





  • Kommentarer(0)//blogg.jenniesmatochbak.se/#post65

Laxpaté med pepparrot

Fisk och skaldjurSkapad av Jennie 19 dec, 2015 15:38:17

Vad är ett julbord utan paté av någon form?
Jag har de två senaste åren gjort en laxpaté som har blivit väldigt uppskattad. Kan ätas som den är eller tillsammans med lite romsås.

Hoppas det smakar!
Ingredienser

1 kg färsk laxfilé
3 st ägg
1 tsk salt
4 msk riven pepparrot
1 dl hackad dill
3 dl vispgrädde
smör till formen

Börja med att smörja en brödform 1,5 liter, med smör och lägg i ett tillklippt bakplåtspapper i botten.

Skär 300gram av laxen i tunna skivor och lägg åt sidan. Skär resten av laxen i små bitar och lägg i en bunke eller matberedare

Knäck ett av äggen åt gången och mixa ihop i stavmixer eller matberedare. Tillsätt salt, pepparrot, dill och grädde lite åt gången.

Bred ut 1/3 av färsen i formen och täck med häften av laxskivorna. Ha på ytterligare 1/3 av färsen och täck med resten av laxskivorna. Bred ut resten av färsen. Täck formen med aluminiumfolie och låt stå i kylskåp 30min

Grädda i nedre delen av ugnen under folien på 150grader i 1 timme. Låt svala helt och låt stå under natten i kylskåp.



  • Kommentarer(0)//blogg.jenniesmatochbak.se/#post61
Nästa »