Jennies Mat och Bak

Jennies Mat och Bak

Om Bloggen

Välkommen till min nya blogg!

Jag kommer forstätta skriva om allt som har med min matlagning och bakning att göra.

Läs och hoppas det kan ge inspiration!

Tomat- &basilikarisotto

RisottoSkapad av Jennie 06 jan, 2019 20:57:12
En krämig och god risotto som kan användas till många olika tillbehör eller bara avnjutas som den är. På bilden serveras den med tonfiskfilé


Ingredienser:
2 st bananscharlottenlök
1 st vitlöksklyfta
2 st grönsaksbuljongtärning
9 dl vatten
2-3 dl vitt vin
4 dl arborioris
1,5 dl västerbottenost
4 st champinjoner

1,5 dl frysta ärtor
20 st körsbärstomater
3 msk basilika
salt

4 st tonfiskfilé

Gör så här:

Börja med att skär tomaterna i halvor och champinjoner i mindre bitar. Ta fram ärtor

Hacka schalottenlök och vitlök fint och fräs på låg värme i olja i en kastrull tills att löken blivit mjuk och glansig

Lös buljongtärningarna i hett vatten

Häll i riset i kastrullen och tillsätt lite i vin i taget, så att vätskan är i nivån med riset. När vinet har kokat in tillsätt mer vin och gör samma sak. Tänkt på att röra om i risotton ofta och tillred på låg värme.

När vinet är inkokat gör samma sak med buljongen. När sista omgången vätska går i risotton har du ner ärtorna och basilika.

Då all buljong är inkokad ha ner tomaterna, champinjoner och osten och rör om tills allt är blandat.

Smaka av med salt och peppar.

Vill du servera med tonfisk så stek tonfisken på högvärme 1-2min per sida. Innertemperaturen ska vara 32grader när den är klar, den ska vara rosa inuti.



  • Kommentarer(0)//blogg.jenniesmatochbak.se/#post146

Risotto med räkor och sparris

RisottoSkapad av Jennie 23 jan, 2017 21:44:08
Denna gång blev det en krämig risotto med räkor och sparris

Ingredienser:
2 st schallotenlök
1 st vitlöksklyftor
2 st fiskbuljongstärningar
9 dl vatten
2-3 dl vitt vin
1,5 dl riven parmesan
4 dl aborioris
500 g räkor
6 st sparris
salt
peppar

Gör så här:

Skala räkorna och lägg åt sidan . Hacka schalottenlök och vitlök fin och skär sparris i mindre bitar och fräs på låg värme i olivolja i en kastrull tills att löken blivit mjuk och glansig.

Lös buljongtärningarna i hett vatten.

Häll i riset i kastrullen och tillsätt lite i vin i taget, så att vätskan är i nivån med riset. När vinet har kokat in tillsätt mer vin och gör samma sak. Tänkt på att röra om i risotton ofta och tillred på låg värme.

När vinet är inkokat gör samma sak med buljongen.

Smaksätt med salt och peppar. När all buljong är tillsatt häll ner parmesan och rör om tills den smält. Blanda ner räkorna och rör om.

Smaklig måltid!



  • Kommentarer(0)//blogg.jenniesmatochbak.se/#post98

Citronrisotto med skaldjur

RisottoSkapad av Jennie 06 sep, 2016 21:26:23

En god risotto är aldrig fel och det går att göra i så många olika varianter. Denna gång testade jag med citron och skaldjur och kommer absolut att göra som den.

Smaklig måltid!


Citronrisotto med skaldjur
Ingredienser

4 portioner

3 st schallotenlökar
1 st vitlökslyfta
2 st fiskbuljongtärningar
9 dl vatten
4 dl arborioris
2-3 dl vittvin
100 g kräftstjärtar
1 burk musslor i vatten
pilgrimsmusslor om så önskas
1,5 dl riven parmesanost
0,5 st saften ur cirton

Så här gör du
Hacka schalottenlök och vitlök fint och fräs på låg värme i olivolja i en kastrull tills att löken blivit mjuk och glansig.

Lös buljongtärningarna i hett vatten.

Häll i riset i kastrullen och tillsätt lite i vin i taget, så att vätskan är i nivån med riset. När vinet har kokat in tillsätt mer vin och gör samma sak. Tänkt på att röra om i risotton ofta och tillred på låg värme. Tillsätt saften ur citronen och rör om.

När vinet är inkokat gör samma sak med buljongen.

Smaksätt med salt och peppar. När all buljong är tillsatt häll ner parmesan och rör om tills den smält. Blanda ner krabbköttet och musslorna.

Häll i olja och smör i en stekpanna. När smöret tystnat lägg i pilgrimsmusslorna och strö över flingsalt. Stek 45-60sek på varje sida och lägg på hushållspaper.



  • Kommentarer(0)//blogg.jenniesmatochbak.se/#post89

Risotto med kammusslor, krabba & musslor

RisottoSkapad av Jennie 24 okt, 2015 14:41:41

Risotto med kammusslor, krabba & musslor


4 portioner
Ingredienser
1 st bananschallotenlök
1 st vitlöksklyftor
2 st fiskbuljongstärningar
9 dl vatten
2-3 dl vitt vin
1,5 dl riven parmesan
8 st kammusslor
1 burk musslor i vatten
100 g krabbkött
salt
1 st litet fänkålsstånd
Musselspad

Hacka schalottenlök, fänkål och vitlök fint och fräs på låg värme i olivolja i en kastrull tills att löken blivit mjuk och glansig.

Lös buljongtärningarna i hett vatten och häll i musselspadet.

Häll i riset i kastrullen och tillsätt lite i vin i taget, så att vätskan är i nivån med riset. När vinet har kokat in tillsätt mer vin och gör samma sak. Tänkt på att röra om i risotton ofta och tillred på låg värm.

När vinet är inkokat gör samma sak med buljongen.

Smaksätt med salt och peppar. När all buljong är tillsatt häll ner parmesan och rör om tills den smält. Blanda ner krabbköttet och musslor.

Häll i olja och smör i en stekpanna. När smöret tystnat lägg i pilgrimsmusslorna och strö över flingsalt. Stek 45-60sek på varje sida och lägg på hushållspapper.

Servera risotton med kammusslorna och riv gärna lite parmesan över.

  • Kommentarer(0)//blogg.jenniesmatochbak.se/#post33