Jennies Mat och Bak

Jennies Mat och Bak

Om Bloggen

Välkommen till min nya blogg!

Jag kommer forstätta skriva om allt som har med min matlagning och bakning att göra.

Läs och hoppas det kan ge inspiration!

Lammracks

LammSkapad av Jennie 12 dec, 2017 19:16:59
2018 står snart runt hörnet och kanske har du redan börjat tänka på nyårsmiddagen?
Här kommer ett recept på goda lammracks som passar bra till nyårsmiddagen!

Hoppas det smakar!


Börjar med att putsa till benen på lammracksen.
Blanda sedan till marinaden och låt lammracks ligga i marinaden i en plastpåse 1-
timmar. Sätt på ugnen på 150grader. Bryn lammet på hög värme i stekpanna och lägg över i ugnsform.
Tillaga lammet i ca 25-30grader. Använd gärna stektermometer för rätt grad på lammet
När det kommit upp i rätt temperatur ta ut lammet och låt det vila i 10min innan du skär upp det. Servera gärna med rotgrönsaker och rödvinsås

Marinaden
2 msk olivolja
1msk finhackad färsk rosmarin
1tsk timjan
1msk flytande honung
1tsk salt
1msk grantäpplebalsamiko

Innertemperatur
58grader rare
62-65 medium rare
70 well done




  • Kommentarer(0)//blogg.jenniesmatochbak.se/#post138

Honungsmarinerade lammracks

LammSkapad av Jennie 06 okt, 2016 20:50:50
Ett gott lamm är aldrig fel och till lördagens middag blev det honungsmarinerade lammracks. När jag lagar lamm använder jag bara färska kryddor då det ger så mycket bättre smak. Jag marinerade lammet i 20minuter, men kan egentligen stå mycket längre för att sötman från honungen ska dras till ordentligt. Så har du tid låt det stå :)

Varför inte servera det med ett gott rödvin till?

Smaklig måltid!

Ingredienser
2 portioner

400 g lammracks
3 msk honung
2 msk olivolja
1 msk färsk timjan
1 msk färsk rosmarin
1 tsk salt

Så här gör du
Fin hacka timjan och rosmarin. Blanda alla kryddor tillsammans med olivoljan och där efter ner honungen.

Putsa lammrack och pensla sedan in marinaden runt om. Låt stå i 20min.

Bryn lammet på alla sidor och tillaga sedan i ugnen på 175grader i 20minuter eller tills att det når en innertemperatur på 64grader. Låt vila i 10minuter



  • Kommentarer(0)//blogg.jenniesmatochbak.se/#post92

Lammracks med örtrubb

LammSkapad av Jennie 19 apr, 2016 21:18:53

Ingredienser

2 portion

500 g lammracks

2 msk rosmarin

2 msk timjan

1 tsk salt

Så här gör du

Blanda alla kryddor och rör ihop. Gnid in rubb i lammracks ochlåt stå 1-2timmar.

Bryn lammrackens i stekpanna tills den fått färg och fortsätt sedan i ugnen i ca 15min på 150grader tills att lammet får en temperatur på 60grader

Låt vila 10min innan du skär upp det



  • Kommentarer(0)//blogg.jenniesmatochbak.se/#post82

Lammstek i lergryta

LammSkapad av Jennie 19 apr, 2016 21:15:22

1 st citron

1kg lammstek

3 st vitlöksklyftor

10 kvist rosmarin

10 kvist timjan

3 msk honung

2 tsk salt

2 msk olivolja

Blötlägg lergrytan i kalltvatten i 15miunter.

Blanda olivolja, honung, salt och gnid sedan in lammet. Lägg kvistar med rosmarin och timjan runt steken och knyt ihop.

Skala och lägg vitlöksklyftor på lammet och skär citronen i skivor och lägg omkring. Tillaga i ugnen i 150grader i 1,5-2timmar tills köttet har en lätt rosa kräna.



  • Kommentarer(0)//blogg.jenniesmatochbak.se/#post81

Lammpaté med serranoskinka

LammSkapad av Jennie 20 dec, 2015 12:21:45
I går testade ja
g en ny sorts paté, en lammpaté. Den blev väldig gods och kommer passa perfekt på årets julbord.

Hoppas det smakar!

Ingredienser
500 g lammfärs
300 g champinjoner
1 st ägg
1 dl vispgrädde
160 g serranoskinka
2 msk rosmarin
2 msk timjan
smör till formen
salt
peppar

Skiva champinjonerna och stek tills att de blivit mjuka. Låt svalna. Smörj en brödform och lägg ett tillklippt bakplåtspapper i botten

Blanda lammfärs med salt, peppar, timjan, rosmarin, ägg och grädde.

Bred ut 1/3 av färsen i formen och täck med hälften av svampen och häften av serraonskivorna. Bred ut ytterligare 1/3 av färsen och täck med resten av svampen och serranoskivorna. Ha på den sista färsen och täck med aluminiumfolie. Låt så 20min i kylskåp

Grädda i ugnen under folien i 1 timme på 180grader. Låt svalna helt och förvara under natten i kylskåp




  • Kommentarer(0)//blogg.jenniesmatochbak.se/#post62

Lammstek med honung och timjan

LammSkapad av Jennie 03 okt, 2015 13:11:03

Hösten är här och då tycker jag att passar extra bra med olika sorters stekar. Denna gång blev det en god och härlig lammstek. Serverna gärna ugnstekta rotgrönsaker till. Hoppas ni gillar det!



Ingredienser


1 kg lammstek
3 msk honung
4-6 st rosmarinkvistar
2 tsk timjan
2 msk olivolja
1 st saften ur cirton
1-2 tsk salt
ev matlagningsgrädde till sås

Börja med att blanda ihop olivolja, timjan, salt och houng i en skål. Gnid in blandningen ordentligt på lammsteken. Knyt upp med hjälp av snöre

Lägg några rosmarinkvistar i botten av lergrytan, eller annan ugnsteksform. Lägg steken omvanpå och lägg resten av kvistarna på steken

Tillaga i ugnen på 175 grader i ca 2timmar tills att lammet blivit 60-65grader. Servera gärna med rotgrönsaker

Tips! Om du vill göra en sås till så häll av spadet från lammet och tillsätt matlagningsgrädde. Låt koka upp och smaka av med salt

  • Kommentarer(0)//blogg.jenniesmatochbak.se/#post16